Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Σύγκρουση στο Μάρκετινγκ

Με αφορμή τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο

Ένα κείμενο σύγκρουσης με αφορμή κάτι εντελώς καθημερινό: Σύγκρουση στο Μάρκετινγκ μίας εταιρείας με αφορμή την καθημερινή απόδοση, το ρίσκο και τα προβλήματα.
O Μάνος ανεβαίνει τα σκαλιά της εταιρείας αγχωμένος και ταρακουνημένος. Έχουν ξεσπάσει προβλήματα και περιμένει τι θα του σερβίρουν, αναμένει τις αποφάσεις των ανωτέρων του. Πάντοτε ήξερε ότι μπλέκει σε τέτοια αντικείμενα, αλλά βλέπεις, Μάρκετινγκ. Ανοίγει την πόρτα απέναντι από τη γραμματεία και μπαίνει μέσα. Καλημερίζει τις κοπέλες και αμέσως βάζει το χέρι στην τσέπη. Βγάζει μερικά κέρματα και προχωράει προς την απέναντι πλευρά που είναι το μηχάνημα του καφέ. Προς το δρόμο του για εκεί, πετυχαίνει τον προϊστάμενό του. Και ο Θεός βοηθός, σκέφτεται μέσα του.
-Καλημέρα Μάνο, απαντάει ο Γιώργος.
-Καλημέρα σας, συνεχίζει χωρίς δεύτερη μιλιά με χαμηλωμένο βλέμμα.
-Έχεις κάτι να μου πεις; Ή μήπως θέλεις να ξεκινήσω εγώ; απαντάει ο Γιώργος απότομα.
Αμίλητος ο Μάνος.
-Το 50% των προγραμμάτων Μάρκετινγκ που ανέλαβες έπεσε. Άλλες 5 καμπάνιες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και σε λίγο έχω συνάντηση με το δικηγόρο γιατί έχουμε δεχτεί αγωγές. Οι πελάτες είναι έξω φρενών και φοβάμαι περαιτέρω δημοσιότητα. Τι έχεις να μου πεις; Τινάζεται όρθιος ο Γιώργος φωνάζοντας.
-Δεν ξέρουν τι θέλουν, συνεχίζει χαμηλόφωνα με ένα ελαφρό τραύλισμα.
-Που θα το πεις αυτό; Ακούγεται ο Γιώργος ορμώντας απειλητικά προς το μέρος του. Έχεις απλά ένα ελαφρυντικό, συνεχίζει. Όταν ξεκίνησαν αυτά τα υποτιθέμενα συμβόλαια έκανες υποσυνείδητα και ασυνείδητα τα λάθη των δικών μας πολιτικών. Σκέφτηκες τη μοιρασιά.
Ο Μάνος αρχίζει να παραμιλάει.
-Μία απαράμιλλη προσφορά σε υπαλλήλους, πελάτες και συνεργάτες, συχνά με ανεπιθύμητες επιπλοκές, όταν μπορούσαμε με κάποια εναλλακτικά πακέτα να πετύχουμε περισσότερα.
-Είναι κι αυτά γραμμένα στα συμβόλαια; απαντάει ειρωνικά.
-Θες να στο πω πιο ελευθεριακά; συνεχίζει ο Γιώργος. Προτείνεις μία φόρμα κι εκεί απάνω ακολουθείται η λογική του Προκρούστη. Κόβουμε και ράβουμε ανάλογα. Ένα είναι σίγουρο για να μιλήσουμε θεωρητικά. Στα ισοζύγια ότι μπαίνει βγαίνει. Θα αναμένεις την τύχη σου μετά τα έκτακτα συμβούλια. Με ένα απότομο χτύπημα, του ρίχνει τον καφέ από το χέρι στο πάτωμα.
Ο Μάνος προχωράει αργά προς το τραπέζι του χώρου διαλείμματος με τα χέρια του στο κεφάλι.
Στο κεφάλι του ηχούν οι λέξεις του Γιώργου, σκέφτηκες τη μοιρασιά. Γιατί δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο γαϊδάρων άχυρα, μονολογεί φωνάζοντας προς έκπληξη των υπολοίπων που τον κοιτούν. Να τους τα κάνουμε δώρο, συνεχίζει ειρωνικά.
Μία κοπέλα συνάδελφός του τον πλησιάζει, κάθισε, του λέει.
Εκείνη τη στιγμή, ο Μάνος βάζει το χέρι του στον ώμο της και αρχίζει την αυτοκριτική του. Κατά βάθος έχει δίκιο, αρχίζει. Προσπαθήσαμε να εξαφανίσουμε ένα Business Plan. Έρχεται ο κάθε τυχοδιώκτης με απωθημένα και αρχίζει να βαφτίζει τα project με ονόματα, 3 διαφορετικές περιγραφές για το ίδιο πράγμα, Αλ Πατσίνο, Νονός. Έπρεπε να επιμείνω στις αρχές μου και σε ένα βιογραφικό που μάλλον έχω ξεχάσει, όπως επίσης και στην ιστορία της εταιρείας.
-Και νομίζεις ότι με αυτά σωζόμαστε, συνεχίζει η συνάδελφος υποστηρίζοντάς τον.
-Δεν μας φταίει κανείς αν βάζουμε το κεφάλι μας στο χάος, απαντάει ο Μάνος. Είμαστε βαθειά νυχτωμένοι και αυτή είναι μόνο η αρχή… Καλή συνέχεια σου εύχομαι, λέει ο Μάνος στην Ελένη περπατώντας προς το εσωτερικό των γραφείων και αναμένοντας τι μέλλει γενέσθαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου